poniedziałek, 23 lipca 2012

BABECZKI Z KREMEM I MALINAMI

Obok kruchych babeczek z kremem i owocami ciężko przejść mi obojętnie. Kuszą mnie nie tylko uwodzicielskim smakiem, ale również apetycznym wyglądem!

SKŁADNIKI:

CIASTO:
·         40 dag mąki,
·         20 dag margaryny, np. Kasi,
·         2 jajka,
·         1 łyżka cukru pudru,

KREM:
·         budyń waniliowy,
·         mleko,
·         masło,
·         2 żółtka,

·         marmolada z dzikiej róży,
·         galaretka cytrynowa,
·         25 dag malin lub innych owoców.


SPOSÓB WYKONANIA:
1.   Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąki. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajko. Dodać posiekaną margarynę. Składniki zagnieść jak najszybciej, gdyż ciasto traci kruchość. Zawinąć w folię i włożyć na 1-2 godz. do lodówki.
2.    Rozwałkować ciasto przez folię, aby nie przylepiało się do wałka.
3.    Wykrawać ciasto foremkami na babeczki i oblepiać nimi ścianki. Foremki nie trzeba smarować tłuszczem, gdyż ciasto zawiera wystarczającą ilość margaryny. Spody kilkakrotnie nakłuć widelcem.
4.    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stp. i piec aż się zrumienią ok. 20 min.
5.   Gdy wystygną, nakładać marmoladę oraz krem. Udekorować malinami i świeżą miętą. Można polać galaretką cytrynową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz