poniedziałek, 30 lipca 2012

CIASTO SHREK

Jeśli Waszą sympatię wzbudza uroczy, zielony stwór o imieniu Shrek, z pewnością posmakuje Wam to ciasto i przypomni zabawne teksty z filmu:) Pomysł na ten wypiek podsunęła mi koleżanka, a korzystałam z niezawodnego przepisu na biszkopt według mojej teściowej (w pieczeniu nie ma sobie równych!). Pozostała część przepisu pochodzi ze strony "Przyślij przepis".



SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
·         6 jajek,
·         szklanka cukru,
·         kopiasta szklanka mąki,
·         6 łyżek wody,
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia.

MASA BUDYNIOWA:
·         3 budynie śmietankowe (bez cukru),
·         duża butelka Kubusia lub Pysia (zielonego).

PIANKA ŚMIETANKOWA:
·         500 ml śmietany kremówki,
·         1 galaretka agrestowa.

DODATKOWO:
·         duża paczka pierniczków, np. alpejskie z nadzieniem śliwkowym,
·         2 galaretki zielone, np., agrestowe.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.    Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier, a następnie po żółtku. Wlewać po łyżce wody. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą przez sitko mąkę i zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na większą formę. Piec około 30 min.

2.    Masa budyniowa: Budynie rozpuścić w 1,5 szklance soku, a resztę soku zagotować. Ugotować gęsty budyń i gorąco rozsmarować na ostudzony biszkopt. Na przestudzonej masie układać pierniczki.

3.    Pianka śmietankowa: Jedną galaretkę rozpuścić w ¾ szklankigorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Ubić kremówkę i powoli wlewać tężejącą galaretkę, wymieszać i wylać na ciasto.

4.    Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i kiedy zaczną tężeć wylać na wierzch.

5.    Przełożenie: biszkopt, masa zielona, pierniczki, pianka śmietankowa, galaretka.

4 komentarze:

  1. Madziu, ciasto SHREK jest poprostu nieziemsko pyszne:D. Dzięki za super przepis:) tomek b

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomek bardzo się cieszę, że Ci smakowało!:) Dziękuję za komentarz:)

      Usuń
  2. Ciasto REWELACJA. Nie dość że świetnie smakuje, to jeszcze bardzo efektownie wygląda. Pierniczki śliwkowe dają niesamowity efekt, sprawiają że ciasto nie jest zbyt słodkie i dzięki temu można jeść je w niemal nieograniczonych ilościach :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla takich słów warto upiec je specjalnie dla Ciebie po raz kolejny! Już szykuję następną słodką niespodziankę na naszą rocznicę:)
    Żona:)

    OdpowiedzUsuń