wtorek, 24 lipca 2012

CUKINIE FASZEROWANE

Sezon na cukinie już się rozpoczął  i dzięki temu możemy upichcić np. zapiekankę z faszerowanych cukinii. To smaczne danie bardzo ładnie prezentuje się również na talerzu, jest więc dobrą alternatywą nie tylko na codzienny obiad, ale również na wizytę przyjaciół.


SKŁADNIKI:
·        4 cukinie średniej wielkości,
·        1/2 kg mielonego mięsa,
·        2 pomidory,
·        przecier pomidorowy, 
·        2 cebule,
·        2 duże marchewki,
·        20 dag żółtego sera,
·        pęczek natki pietruszki,
·        2 ząbki czosnku,
·        sól, pieprz, majeranek.
PRZEPIS:
1.    Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, odłożyć na bok.
2.    Następnie na oleju podsmażyć mięso z dodatkiem czosnku i przypraw. Do usmażonego mięsa dodać cebulę, marchewki starte na drobnych oczkach, pomidory. Wszystko wymieszać i chwilę gotować na małym ogniu, mieszając do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku.
3.    Cukinie umyć, przekroić na pół, łyżką wydrążyć środki. Nałożyć farsz, posypać posiekaną natką i serem startym na dużych oczkach.
4.    Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem  w  temp. 200 stp. C przez 30 minut, zdjąć pokrywę i piec do zrumienienia sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz