piątek, 27 lipca 2012

NALEŚNIKI PROSTO Z AFRYKI

Naleśniki to moje danie popisowe, dlatego mąż nazywa mnie "mistrzynią patelni";). Lubię ekperymentować z różnymi wariantami naleśników i wkrótce rózne ich odmiany zaczną się tu pojawiać. Moje ulubione to te na słodko, mąż woli na ostro, zaprezentuję Wam jedne i drugie, jak kto woli. Na dobry początek naleśnikowej serii "naleśniki prosto z Afryki" albo "czarne naleśniki". Smacznego!




SKŁADNIKI:
CIASTO:
·         1 jajko,
·         2 łyżki kakao,
·         3 szklanki mąki,
·         3 szklanki mleka,
·         szczypta proszku do pieczenia,
·         szczypta cukru i soli.
FARSZ:
·         25 dag twarożku,
·         serek homogenizowany waniliowy,
·         2 łyżki cukru pudru,
·         2 banany,

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.    Zmiksować składniki ciasta i usmażyć naleśniki na oleju,
2.    Zetrzeć banany na tarce o grubych oczkach (zostawić kawałek do dekoracji), dodać sery i cukier puder. Zagnieść i wymieszać składniki.
3.    Nałożyć farsz na naleśniki, zwinąć i ułożyć na talerzu. Można polać polewą czekoladową, udekorować miętą i plasterkami bananów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz