poniedziałek, 23 lipca 2012

PUSZYSTE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI


Muffinki próbowałam piec tak długo, aż znalazłam ten przepis. Są niezwykle puszyste i najlepiej smakują pierwszego dnia!

SKŁADNIKI (24 sztuki):
·         3 szklanki mąki,                                         
·         1 ½  szklanki cukru,
·         cukier waniliowy,
·         ½  szklanki kwaśnej śmietany,
·         5 jajek,
·         1 kostka margaryny, np. Kasi,
·         3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
·         truskawki lub inne owoce,
·         kilka kostek gorzkiej czekolady.


SPOSÓB WYKONANIA:
1.    Margarynę roztopić i lekko ostudzić.
2.    Pokroić drobno czekoladę.
3.    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4.    Jajka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę.
5.    Połączyć z letnim tłuszczem i z mąką. Na koniec wsypać pokruszoną czekoladę.
6.    Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać.
7.    Foremki wypełnić ciastem do ¾  wysokości. Ciasto jest gęste, najlepiej nakładać je łyżką. Na środek położyć po truskawce lub innym owocu.
8.   Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stp. i piec do czasu uzyskania złotego koloru, ok. 25 - 30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz