wtorek, 31 lipca 2012

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I MOZARELLĄ


Dziś przedstawię Wam przepis na filety z kurczaka i spróbuję udowodnić, że mięso to choć popularne, może być ciekawie przyrządzone. Danie to przygotowałam w ostatnią niedzielę na wizytę moich rodziców. Bardzo lubię takie rodzinne spotkania przy stole i staram się wtedy ugotować coś innego niż zazwyczaj, aby zaskoczyć moich gości. Inspirowałam się przepisem z blogu "Dwie Chochelki".

SKŁADNIKI:


·         4 filety z kurczaka,
·         pęczek świeżych liści szpinaku,
·         1 mała cebula,
·         2 ząbki czosnku,
·         ok. 50 g sera mozarella,
·         sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
·         olej,
·         koperek lub pietruszka do posypania.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.   Szpinak umyć, oderwać ogonki i dobrze osuszyć. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem podsmażyć i dodać szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć dopóki szpinak nie odparuje i nie zmięknie. Odstawić do ostygnięcia.
2.   Filety z kurczaka rozbić, można przekroić na mniejsze roladki lub pozostawić większe. Posypać solą i pieprzem.
3.   Ser mozarella cienko pokroić. Nakładać na każdy filet po plasterku sera i szpinak, zawijać roladki i przyczepiać wykałaczkami.
4.   Roladki obsmażyć na dużym ogniu na patelni z olejem. Wodę zagotować w płaskim garnku, wrzucić zielę angielskie i liść laurowy. Przekładać roladki do garnka i gotować na małym ogniu ok. pół godziny.
5.   Posypać świeżym koperkiem lub pietruszką, podawać z młodymi ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz