poniedziałek, 23 lipca 2012

TORT STRACIATELLA Z WIŚNIAMI

Choć tort ten nie wygląda idealnie, to włożyłam w niego dużo serca, gdyż przygotowałam go na specjalną okazję. Pierwsze urodziny mojego chrześniaka Mateuszka!

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
·         8 jajek,
·         1,5 szklanki cukru,
·         8 łyżek wody,
·         1,5 szklanki mąki,
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia,
·         ¾ gorzkiej czekolady.

MASA:
·         4 budynie śmietankowe
    (3 z cukrem, 1 bez cukru),
·         2 masła,
·         2 żółtka,
·         1,2 l mleka,

·         wiśnie lub czereśnie,
·         wódka,
·         płatki migdałów.
·         ozdobne literki i serduszka, ¼ gorzkiej czekolady.


SPOSÓB WYKONANIA:

1.   Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. W tym czasie przesiać przez sito mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz startą czekoladą. Dodawać co chwilę po żółtku, a następnie po łyżce wody. Wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i czekoladą i miksować chwilę na mniejszych obrotach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stp. i piec ok. 45-50 min. w temp. 180 stp.

2.   Masa: 1 l mleka zagotować, pozostałe mleko wymieszać z budyniami i żółtkami. Wlać mieszaninę do mleka i chwilę gotować. Budynie ostudzić przykryte folią, aby nie utworzył się kożuch. Gdy wystygną zmiksować z miękkim masłem. Gdyby masa się warzyła, należy miksować ją nad parą.

3.   Ozdoba: Wiśnie wydrylować i osuszyć na ręczniku. Tort delikatnie przedzielić na 3 części. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej. Nasączyć go wódką i przekładać masą i wiśniami. Boki ozdobić serduszkami z czekolady lub płatkami migdałów, a górę literkami, starta czekoladą i wiśniami.






2 komentarze:

  1. Torcik pyszny, Mateuszek razem z rodzicami poleca!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komantarz uroczemu Solenizantowi i jego rodzicom!;)

    OdpowiedzUsuń