poniedziałek, 23 lipca 2012

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Przepis na tę zupę otrzymałam od koleżanki. Jest gęsta, wyrazista w smaku i bardzo pożywna. Na stałe zagościła w moim domu.

 



SKŁADNIKI:
·         50 g masła,
·         cebula,
·         3 ziemniaki,
·         papryka czerwona,
·         3 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
·         2 szklanki bulionu z kurczaka,
·         puszka zielonego groszku,
·         puszka kukurydzy,
·         2 filety z kurczaka,
·         ½ szklanki śmietany 18%,
·         łyżka mąki,
·         przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, papryka ostra i słodka, 
   świeża mięta.

SPOSÓB WYKONANIA:

1.    Rozpuścić masło i usmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pokrojonego kurczaka.   Obsmażyć z tymiankiem i majerankiem.
2.    Przygotować bulion z kostki, wrzucić pokrojone ziemniaki i paprykę. Następnie dodać  groszek i kukurydzę, pomidory i koncentrat.
3.    Wrzucić obsmażonego kurczaka, posolić.
4.    Dodać śmietanę rozprowadzoną z łyżką mąki.
5.    Gotować 5 min., nie doprowadzać do wrzenia.
6.    Dodać sól, pieprz i miętę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz