czwartek, 23 sierpnia 2012

AROMATYCZNA ZUPA Z SOCZEWICY


Choć lato zawsze wydawało mi się za krótkie, w tym roku z utęsknieniem i niecierpliwością czekam na jesień. Dlaczego? To moja mała tajemnica, choć uważni czytelnicy bloga pewnie się domyślają... Stąd pomysł na jesienną, rozgrzewającą zupę, która nawet swym kolorem przypomina opadające i mieniące się tysiacem kolorów liście. Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z bloga: Gotuję, bo lubię.



SKŁADNIKI:
·         1 litr wody (wrzątku),
·         300 g zielonej soczewicy,
·         2 średnie marchewki,
·         2 duże pomidory,
·         2 ziemniaki,
·         1 duża cebula,
·         3 ząbki czosnku,
·         szczypta chilli, papryka słodka,
·         1/2 szklanki śmietany 12%,
·         1 łyżka przecieru pomidorowego,
·         3 łyżki oliwy,
·         1 liść laurowy,
·         sól,
·         pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA:

1.     Marchewkę, ziemniaki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku i wrzucić posiekane warzywa. Do warzyw dodać rozgnieciony czosnek i chwilę smażyć.

2.     Do podsmażonych warzyw dodać soczewicę i smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Warzywa zalać gorącą wodą, dodać chili, paprykę słodką, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu około pół godziny.

3.     Po tym czasie do zupy dodać obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Gotować jeszcze 15 minut.

4.     Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną przy pomocy trzepaczki. Dolać do zupy i pogotować ją jeszcze ok. 5 minut.

5.     W razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.

2 komentarze:

  1. wygląda przeapetycznie... lubię takie zupki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu, dziękuję za komentarz:) Dzięki niemu odkryłam Twój blog i właśnie go z miłą chęcią odwiedzam:)
    pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń