niedziela, 19 sierpnia 2012

CZEKOLADOWE MUFFINY Z BANANAMI


 Wpadłam w istne  muffinkowe szaleństwo! To już trzeci przepis na te małe babeczki, który pojawia się na blogu. Te są nieco bardziej zbite od poprzednich, pewnie ze względu na zawartość kakao, ale jogurt i banany nadają im trochę wilgotności i puszystości. Myślę, że posmakują wielbicielom czekolady! Świetnie sprawdzą się na pikniku, zwłaszcza jeśli mamy ze sobą termos z aromatyczną kawą!

SKŁADNIKI: (wyszło mi 16 muffinek)
SKŁADNIKI SUCHE:
·         2 szklanki mąki pszennej,
·         3 łyżki kakao,
·         ½  łyżeczki sody oczyszczonej,
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia,
·         ½  szklanki cukru,
·         pół czekolady (jaką kto lubi, dałam kasztankową).

SKŁADNIKI MOKRE:
·         125 g masła, roztopionego i ochłodzonego,
·         180 g jogurtu naturalnego,
·         2 jajka,

·  3 banany.

SPOSÓB WYKONANIA:


1.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, a w drugim mokre.

2. Mokre składniki wlać do suchych, dodać 1 banana zmiażdżonego widelcem, wymieszać do połączenia się składników.

3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 1/2 wysokości. Do każdej muffinki wkroić grubszy kawałek banana i przykryć ciastem.

4. Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 180ºC.

4 komentarze:

  1. Podoba mi się ten przepis. :) Uwielbiam bananowe muffiny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu:) Polecam też inne rodzaje muffinek:) pozdrawiam:)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Porywam jedną bez pytania;P
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anna - Maria, dziękuję za odwiedziny na moim blogu:) Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń