wtorek, 28 sierpnia 2012

GRILLOWANY FILET Z KURCZAKA W PRZYPRAWACH

Dogasają ostatnie ogniska i grille... czuję, że powietrze jest bardziej rześkie i ostre. Wiecie czego to znak? Oczywiście, nadchodzącej jesieni! Ale grille i smakowite potrawy wcale nie muszą odchodzić w zapomnienie i czekać do przyszłej wiosny. Alternatywą dla nich jest piekarnik bądź też patelnia grillowa. Powiecie pewnie, że to nie to samo. Być może macie rację, ale taka namiastka lata z pewnością przywoła piękne wspomnienia gorących promieni słonecznych oraz niezwykłych aromatów i smaków unoszących się wokół ogniska... Smacznego!


SKŁADNIKI:

·        2 filety z kurczaka,
·        3 łyżki oliwy z oliwek,
·        3 ząbki czosnku,
·        sól, pieprz,
·        ½ łyżeczki papryki ostrej,
·        ½ łyżeczki oregano,
·        1 łyżeczka przyprawy kebab – gyros.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.    Przygotować marynatę: przecisnąć przez praskę czosnek, wymieszać z papryką, oregano, przyprawą kebab – gyros, pieprzem.

2.    Filety umyć, przekroić wzdłuż na pół, posolić z obu stron i obtoczyć w marynacie.

3.    Włożyć do lodówki min. na 1 godz.

4.    Piekarnik nastawić na 190 stp. Ruszt ustawić jak najwyżej grzałki, a pod nim blachę. Piec z obu stron po 15-20 min.


2 komentarze:

  1. zdrowo i smacznie. bardzo często robię takiego kurczaka bez panierki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, robisz w piekarniku czy na patelni? Ja tym razem robiłam w piekarniku, ale dostałam w prezencie patelnię grillową i następnym razem spróbuję na niej, ciekawe, który lepszy?:)

      Usuń