wtorek, 14 sierpnia 2012

JOGURTOWE MUFFINY Z MALINAMI


Nie ma to jak spotkanie z przyjaciółką przy herbatce i muffinkach dopiero co wyciągniętych z piekarnika... Zwłaszcza gdy za oknem szaro i deszczowo, a nam wesoło i ciepło w domku. Tym razem spróbowałam innego przepisu na muffiny, rosną równie pięknie, jak te moje sprawdzone, są jednak bardziej wilgotne i puszyste. Za przepis dziękuję Kasi z bloga: http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/08/jogurtowe-muffiny-z-borowkami.html. W przepisie wprowadziłam niewielkie zmiany.


SKŁADNIKI:

SUCHE SKŁADNIKI:

·         2,5 szklanki mąki pszennej,
·         pół szklanki cukru,
·         1 opakowanie cukru wanilinowego, 
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia,
·         ½  łyżeczki sody.

MOKRE SKŁADNIKI:

·         2 jajka,
·         kubeczek jogurtu naturalnego (180 g),
·         1/2 szklanki oleju rzepakowego,
·         2 łyżeczki soku z cytryny,
·         200 g malin lub borówek.


SPOSÓB WYKONANIA:


1. W osobnych miskach połączyć mokre i suche składniki, czyli jogurt z jajkami, olejem, sokiem z cytryny, a mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą.

2. Mokre składniki wlać do suchych i zmiksować. Ciasto przełożyć do papilotek/silikonowych foremek na muffiny (do 3/4 wysokości). Maliny lub borówki poukładać na powierzchni muf finek lekko je dociskając.

3. Muffiny włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia włączyć na chwilę jedynie grzanie od góry dla zarumienienia wierzchu.

1 komentarz:

  1. pięknie Ci wyszły!
    miło mi, że skorzystałaś z przepisu :)
    ps byłabym bardzo wdzięczna, gdybyś zamieściła bezpośredni link kierujący do tego przepisu u mnie. dzięki!

    OdpowiedzUsuń