środa, 22 sierpnia 2012

MOUSAKA

Zapraszam na kulinarną podróż, tym razem do Grecji, skąd pochodzi ta smakowita zapiekanka. Dużo się naczytałam i naszukałam o tym, jak powinna wyglądać oryginalna mousaka. Jednak ile głosów, tyle opinii. Myślę, że jeśli kiedyś spełni się jedno z moich marzeń i odwiedzę ten kraj, to nareszcie się dowiem. Tymczasem prezentuję Wam przepis, który jest zbiorem różnych pomysłów i uwag dotyczących tego dania, a efektem jest smaczna potrawa, którą gorąco polecam. Mam nadzieję, że choć trochę poczujecie się jak na jednej z greckiej wysp otoczonej Morzem Śródziemnym. Smacznego!


SKŁADNIKI:

·         1 duża cukinia lub 2 małe,
·         6-7 ziemniaków,
·         1 puszka pomidorów w całości (0,4 l) lub kilka świeżych + 2 łyżki koncentratu,
·         70 dag mięsa mielonego wieprzowego,
·         2 średnie cebule,
·         3 ząbki czosnku,
·         mąka pszenna,
·         olej,
·         sól, pieprz,
·         1 łyżeczka oregano.
·         ½ łyżeczki cynamonu,
·         ½ łyżeczki papryki ostrej,
·         1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • ew. 20 dag sera żółtego.

SOS BESZAMELOWY:

·         3 łyżki masła,
·         3 łyżki mąki,
·         3 szklanki mleka,
·         gałka muszkatołowa (szczypta),
·         sól, pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA:
1.Cukinię umyć, nie obierać ze skóry, pokroić w plastry grubości ok. 5 mm, posolić i odstawić na 30 minut, aby odeszła woda. Następnie oprószyć mąką pszenną, podsmażać z obu stron na oleju, aż lekko się zarumieni.

2. Ziemniaki obrać i zagotować, po czym pokroić w plastry.

3. Cebulę pokroić w kostkę, dodać drobno pokrojony czosnek i podsmażyć na oleju. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodać przyprawione solą i pieprzem mięso i lekko podsmażyć, ok. 5 min. Dodać pomidory i przyprawić papryką, oregano i cynamonem. Dusić przez ok. 15 min.

4. Sos beszamelowy: W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać trzepaczką. Gdy utworzy się zasmażka, wlać mleko. Doprowadzić do wrzenia, często mieszając, aby sos się nie przypalił. Doprawić solą, pieprzemi gałką muszkatałową.

5. Ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym: cukinia – połowa sosu mięsno - pomidorowego – ziemniaki – połowa sosu mięsno pomidorowego - cukinia. Całość zalać sosem, wierzch posypać pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz startym żółtym serem. Piec ok. 30-40 minut w temp. 180°C

2 komentarze:

  1. Polecam bardzo tą potrawę. Zrobiłam ją wczoraj pierwszy raz i cieszyła nasze podniebienie. Pyszne.:) Wymaga trochę czasu do przygotowania, ale opłaca się:)
    Madzik dziękuję za ten przepis.
    Kasia N.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, cieszę się że Ci smakowało:) Można ją też robić z bakłażanami:) Dziękuję za miły komentarz:)

    OdpowiedzUsuń