piątek, 17 sierpnia 2012

PAPRYKI NADZIEWANE MIĘSEM

Dla tych, co lubią, gdy na talerzu jest kolorowo:) Danie to spróbowałam na zeszłorocznych wakacjach w Bułgarii i w "sezonie paprykowym" często je przyrządzam. Zazwyczaj podaję je z ryżem, ale zdarza mi się również torebkę gotowanego ryżu zmieszać z mięsem i nadziewać takim farszem papryki. Wtedy trochę przypomina gołabki.


SKŁADNIKI:
·         5 - 6 papryk kolorowych,
·         ½ kg mięsa mielonego (wieprzowiny),
·         20 dag pieczarek,
·         cebula,
·         3 ząbki czosnku,
·         olej,
·         majeranek, tymianek, papryka słodka, bazylia,
·         sól, pieprz,
·         3 pomidory,
·         łyżka koncentratu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.    Pieczarki, cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na oleju.
2.    Dodać mięso mielone, smażyć ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem, dodać majeranek, tymianek, słodką paprykę oraz wlać pół szklanki wody. Dusić ok. 20 min.
3.    Przygotować sos pomidorowy: Pokroić pomidory i wrzucić do niewielkiego garnka. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Dodać łyżkę koncentratu. Gotować ok. 15-20 min.
4.    Papryki przekroić na pół lub obciąć jedynie górę.
5.    Nadziewać przygotowanym farszem i wkładać do naczynia żaroodpornego.
6.    Podlać sosem pomidorowym.
7.    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stp. przez ok. pół godz.
8.    Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz