czwartek, 2 sierpnia 2012

PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM NIGELLI


Gdy oglądam programy kulinarne Nigelli, zachwyca mnie zawsze jej podejście do przygotowania potraw. Dania te wydają się nabierać jakiegoś nieziemskiego smaku i aromatu, wygladają bardziej apetycznie i aż nabieram ochoty, aby zaszyć się w mojej kuchni i wyczarować coś równie wyjątkowego. Tym razem już po raz kolejny ugotowałam pulpeciki w sosie pomidorowym. Tajemnica ich smaku i aromatu tkwi  w przygotowaniu mieszanki z cebuli, czosnku i oregano i podgrzaniu jej na oliwie, przed wlaniem sosu. Smacznego!



SKŁADNIKI:

PULPECIKI:

·         25 dag mielonej wieprzowiny,
·         25 dag mielonej wołowiny,
·         1 jajko,
·         2 łyżki świeżo startego parmezanu,
·         1 starty ząbek czosnku,
·         1 łyżeczka suszonego oregano,
·         3 łyżki kaszy mannej lub bułki tartej,
·         duża szczypta czarnego pieprzu,
·         1 łyżeczka soli,

SOS POMIDOROWY:

·         1 cebula,
·         2 ząbki czosnku,
·         1 łyżeczka suszonego oregano,
·         1 łyżka masła,
·         1 łyżka oliwy,
·         70 dag przecieru pomidorowego lub 20-30 dag koncentratu,
·         szczypta cukru, sól i pieprz,
·         pół szklanki pełnotłustego mleka.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.   Składniki na pulpeciki wymieszać w dużej misce i ulepić kulki wielkości orzecha. Ułożyć na tacy lub półmisku, przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.
2.   Cebulę, czosnek i oregano posiekać.
3.   Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i zmiksowaną mieszankę.
4.   Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją.
5.   Dodać przecier, 1,5 szkl zimnej wody, cukier, sól, pieprz i zagotować sos. W tym momencie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje.
6.   Dodać mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszać dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy.
7.   Gotować częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawić sos, jeżeli trzeba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz