poniedziałek, 6 sierpnia 2012

TARTA JABŁKOWO - MORELOWA


Kiedyś, jeszcze zanim wyszłam za mąż, obiecywałam sobie, że w moim domu, co sobotę będzie unosił się zapach pieczonego ciasta, a ja, twórczyni domowego ogniska bedę krzątać się między kuchnią a pokojem (oczywiście nie w dresie, ale w sukience i z makijażem) i zapraszać gości na herbatkę z ciastem lub też rozkoszować się spokojem domowego zacisza wraz z domownikami. Jednak w ferworze codziennych obowiązków, wizja ta uległa "lekkiej" zmianie;)
Nadal jednak marzę o tym i dążę do tego, żeby znaleźć czas na rozmowę przy herbatce, czytanie książki, snucie planów i na marzenia... A do tych przyjemnych chwil proponuję na dobry poczatek tartę jabłkowo - morelową, której zapach i smak ukoi nawet najbardziej zapracowanego i zabieganego człowieka na ziemi. Przepis wyszukałam na blogu "Kącik słodkości".  




SKŁADNIKI:

CIASTO:

·         225g mąki pszennej,
·         150g miękkiego masła,
·         60g cukru,
·         szczypta soli,
·         2- łyżki wody,


NADZIENIE JABŁKOWO-MORELOWE:

·         6 dużych kwaśnych jabłek,  
·         300g dżemu morelowego (najlepiej niskosłodzony),
·         3 łyżki soku z cytryny,



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.   Przygotowanie nadzienia: 2 jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, a następnie przełożyć do średniej wielkości garnka. Dodać dżem morelowy oraz 4 łyżki wody. Całość gotować co jakiś czas mieszając, aż jabłka będą miękkie. Delikatnie schłodzić, a następnie zmiksować blenderem i zagotować jeszcze raz, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
2.   Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieść ciasto. Okrągłą blaszkę nasmarować delikatnie masłem. Ciasto rozwałkować  i przełożyć do blaszki. Schłodzić w lodówce.
3.   Obrać pozostałe 4 jabłka, wyciąć środki i pokroić na plastry o grubości 3mm. Skropić je sokiem z cytryny, żeby nie czerniały.
4.   Na schłodzone ciasto wyłożyć ¾ masy jabłkowo-morelowej. A na nią pokrojone w plastry świeżych jabłek.  
5.  Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stp. przez około 45 minut do momentu aż jabłka będą miękkie i lekko zarumienione. 
6.  Upieczoną tartę posmarować masą za pomocą pędzla. Tartę podawać ostudzoną. Przed podaniem można polać ją podgrzaną masą jabłkowo – morelową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz