czwartek, 9 sierpnia 2012

ULUBIONA ZUPA GROCHOWA MOJEGO MĘŻA


Zupa grochowa w naszym domu znika w mig w niewyjaśnionych okolicznościach. Tylko uśmiech na twarzy mojego męża zdradza, co się z nią stało…



SKŁADNIKI:

·        2 szklanki grochu łuskanego,
·        2 cebule,
·        4 ząbki czosnku,
·        50 dag boczku wędzonego,
·        50 dag kiełbasy,

WYWAR:
·        jarzyny: marchewka, pietruszka, seler, 3 ziemniaki,
·        kostka rosołowa,
·        przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cząber, pieprz i sól.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.    Do gorącej wody wrzucić groch i zagotować. Odstawić na 2-3 godziny.
2.    Przygotować wywar z podanych składników i wody.
3.    Pokroić boczek, kiełbasę, cebulę, czosnek i podsmażyć na patelni.
4.    Gdy wszystkie składniki puszczą sok, wrzucić do garnka z wywarem i połączyć z grochem.
5.    Gotować około 30 – 45 min.

1 komentarz: