czwartek, 30 sierpnia 2012

ZUPA MEKSYKAŃSKA PO RAZ DRUGI


Za radą koleżanki wypróbowałam nowy przepis na tę zupę rodem z Ameryki Północnej. Obie wersje są smaczne. Różnica między nimi jest jednak spora. Zupa z pierwszego przepisu to wersja bardziej kobieca - delikatna i aromatyczna. Przepis, który dziś prezentuję, to zupa dla prawdziwych mężczyzn - wyrazista i ostra. A zatem panowie i panie - sambrera z głów! Przepis, oczywiście zmieniony (a jakże;)), pochodzi z gazetki "Przepisy czytelników" nr 8/2012.




SKŁADNIKI:

·         ½ kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego,
·         2 cebule,
·         4 ząbki czosnku,
·         1 puszka białej fasoli,
·         1 puszka czerwonej fasoli,
·         1 puszka kukurydzy,
·         3 pomidory,
·         3 łyżki koncentratu pomidorowego,
·         olej,
·         papryka ostra, majeranek, bazylia, czosnek, kminek, ew. zioła prowansalskie,
·         ew. kostka rosołowa,
·         sól, pieprz.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.    Cebule i czosnek drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem, czosnkiem i chwilę podsmażyć.

2.    W dużym garnku zagotować 2 l wody (można wrzucić kostkę rosołową). Dodać podsmażone mięso, odsączone 2 puszki fasoli, kukurydzę i pokrojone pomidory. Doprawić kminkiem i bazylią.

3.    Zagotować i dusić przez ok. ½ godz. na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ziołami.

1 komentarz:

  1. uwielbiam dania z pomidorami :)...a to tak smakowicie wygląda :)... Dodaje do zakładek - wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń