poniedziałek, 10 września 2012

KAWOWE MUFFINKI Z BUDYNIEM


Czy dopadły Was już pierwsze jesienne smutki? Mnie niestety tak, ale na ratunek przybyły mi te małe kawowo - kakaowe babeczki, wypełnione waniliowym budyniem i posypane cynamonem. Cóż bardziej może pobudzić zmysły jak aromat tych przypraw oraz kilka kęsów czegoś słodkiego do pobudzającej kawy. Od razu wraca energia i jesień nie jest już szarym pożegnaniem lata, lecz czarującą magią barwnych, spadających liści. Muffinki można więc zabrać ze sobą na spacer lub delektować się nimi do kawy przy rozmowach z ukochaną osobą lub w towarzystwie fascynującej lektury. Inspirowałam się przepisem z bloga "Moje pyszności".



SKŁADNIKI (na 12 sztuk):

SKŁADNIKI SUCHE:

·         1 szklanka (120g) mąki,
·         1/3 szklanki cukru,
·         cukier waniliowy
·         1 łyżka gorzkiego kakao,
·         1 ½  proszku do pieczenia
·         szczypta soli.

SKŁADNIKI MOKRE:

·                     ½ szklanki (100ml) jogurtu naturalnego,
·                     ¼ szklanki (50g) oleju
·                     1 jajko,
·                     3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 100 ml wody.

DODATKOWO:

·     250ml mleka,
·     1 paczka budyniu śmietankowego lub waniliowego,
·     cynamon.


SPOSÓB WYKONANIA:


1. Ugotować budyń w 250 ml mleka i przestudzić go.

2. W jednej misce wymieszać składniki suche.

3. W drugiej roztrzepać jajko, dodać jogurt, wymieszać, dodać olej i wymieszać, na koniec dodać ostudzoną kawę.

4. Wymieszane składniki suche (z pierwszej miski) wsypać do składników mokrych (druga miska) i energicznie wymieszać.

5. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do ½ wysokości ciasta, łyżeczkę budyniu i do ¾ wysokości ciasta. Posypać cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 – 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.

8 komentarzy:

  1. Jesienne smutki czasami nieźle potrafią dać w kość :) Ale takie muffinki z pewnością dadzą im radę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodatek budyniu do babeczek to bardzo dobry pomysł! Ja niestety muszę uważać z cynamonem - nie wszyscy domownicy go lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie muffinki mi się teraz marzą, bo kawę uwielbiam!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jednak wolę wersję kakaową ;p.

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności! jako fanką budyniu ślinię się na samą myśl o nich :)
    a muffinki to idealny środek na smutki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Wam za miłe komentarze:) Aż pędzę coś nowego upichcić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ;), bardzo fajny przepis, a dodatek budyniu sprawia, że smakują cudownie i nie są zbyt słodkie

    Kalina

    OdpowiedzUsuń