poniedziałek, 24 września 2012

NUGGETSY Z KURCZAKA W SOSIE MUSZTARDOWYM

Oto kolejny dowód na to, że kurczak, choć może nie jest oryginalnym przysmakiem, to jednak można z niego wyczarować, co tylko się zechce i za każdym razem może zadziwić swoim smakiem i dodatkami. Ale jeszcze nie ujawniłam Wam mojej ulubionej wersji kurczaka według przepisu mojej mamy! Ale czekajcie cierpliwie, jak tylko  kurczak odpowiednio "zapozuje" do zdjęcia, to pojawi się i przepis;)Tymczasem proponuję równie pyszne nuggetsy według przepisu Nigelli.




SKŁADNIKI:
· 3 filety z kurczaka,
· 1 duża paczka słonych krakersów lub płatki kukurydziane,
· ½ kubka dużego jogurtu naturalnego,
· sól, pieprz,
· bazylia, oregano, czosnek, papryka słodka,

sos:
· 2 łyżki musztardy sarepskiej,
· 4 łyżki majonezu,
· ½ kubka dużego jogurtu naturalnego.



PRZEPIS:

1. Do miski wlać jogurt, dodać sporą ilość przypraw, wymieszać.

2. Mięso lekko ubić i pokroić w paski. Włożyć do miski, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

3. Krakersy lub płatki drobno pokruszyć (można wałkiem) i wysypać na talerz. Kawałki mięsa wyjmować z marynaty, obtaczać w krakersach lub płatkach i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec 30 minut.

4. Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki wymieszać i przelać do miseczek. Nugettsy maczać w sosie.


2 komentarze:

  1. ale muszą przyjemnie chrupać :) świetna ta panierka

    OdpowiedzUsuń
  2. coś w stylu KFC. koniecznie muszę spróbować :)
    hanias;)

    OdpowiedzUsuń