piątek, 14 września 2012

ROLADKI Z INDYKA "PO MOJEMU"

Od kiedy oglądam programy kulinarne (a już dość sporo czasu na to poświeciłam), zwracam szczególną uwagę na to, aby dania, które przygotowuję były zdrowe, nie zawierały sztucznych produktów i do minimum staram sie ograniczyć smażenie, zastępując je pieczeniem, duszeniem bądź grillowaniem. Tym razem proponuję moją wariację na temat roladek z indyka, nie mogłam zdecydować, się, który składnik przeważa w tym daniu, chyba wszystkie wzajemnie się dopełniają, stąd nic nie zdradzający  tytuł "po mojemu";) Smacznego:)



SKŁADNIKI:

·         60 dag filetu z indyka,
·         musztarda sarepska,
·         pół natki pietruszki,
·         świeża bazylia,
·         4 plastry szynki,
·         4 plastry sera żółtego,
·         ¼ puszki kukurydzy,
·         kilka pokrojonych zielonych oliwek,
·         majeranek,
·         sól, pieprz,
·         olej,
·         ½ małego jogurtu,
·         1 łyżka mąki.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.    Filety z indyka umyć, podzielić na 4 części, ubić tłuczkiem, żeby były w miarę płaskie. Posolić i popieprzyć z obu stron.

2.    Przygotować pastę musztardową: pokroić natkę, kilka listków bazylii i wymieszać z musztardą.

3.    Filety smarować pastą, na każdym położyć po plasterku szynki, sera, łyżeczce kukurydzy i oliwki. Zwinąć w roladki, przypiąć mocno wykałaczkami.

4.    W płaskim garnku zagotować wodę (ok. 2 szklanek).

5.    Na gorącej patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć roladki z każdej strony (na sporym ogniu). Przełożyć do garnka z wodą.

6.    Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dusić ok. 20 min.

7.    Zabielić sos jogurtem wymieszanym z łyżką musztardy i łyżką mąki i pogotować ok. 5 - 10 min.

2 komentarze:

  1. Masz rację, duszone mięso jest o wiele zdrowsze niż smażone. Muszę się do tego przyzwyczaić :) Twoje roladki świetnie wyglądają no i z kaszą podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mięsko jak i dodatki wyglądają bardzo smakowicie. no i zdrowo, a to się chwali

    OdpowiedzUsuń