środa, 26 września 2012

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO - BROKUŁOWA

Pamiętam, jak uczestniczyłam kiedyś w wykopkach, które zakończyły się tradycyjnie ogniskiem i pieczeniem ziemniaków. Powietrze było wtedy rześkie, choć ogrzewane resztkami letnich, słonecznych promieni. A ziemniaki wykopywane z ogniska miały nieziemski zapach, były bardzo gorące i wybornie smakowały z masłem i solą. Na myśl o tych chwilach, zapragnęłam dziś przyrządzić coś "ziemniaczanego". I choć zapiekanka z piekarnika, to już zupełnie inna bajka, to jednak zadowoliła ona nasze kubki smakowe i wypełniła dom przyjemnym zapachem. Miała być na dwa dni, ale jakoś niewiele zostało...




SKŁADNIKI:

· 6 dużych ziemniaków,
· 2 cebule,
· 5 - 6 ogórków kiszonych,
· ok. ½ kg kiełbasy, np. śląskiej,
· 4 jajka ugotowane na twardo,
· 1 brokuł,
· 200 ml śmietany kwaśnej 12%,
· 1 surowe jajko,
· sól, pieprz,
· po pół łyżeczki oregano i gałki muszkatołowej,
· cebulka dymka,
· ok. 25 dag sera żółtego,
· olej i oliwa z oliwek.


SPOSÓB WYKONANIA:


1. Ziemniaki, brokuły i jajka ugotować w osobnych garnkach. Brokuły wcześniej podzielić na różyczki.

2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na odrobinie oleju z solą i pieprzem. Kiełbasę pokroić w talarki i podsmażyć wraz z cebulą.

3. Pokroić ogórki kiszone.

4. Ugotowane ziemniaki i jajka pokroić w cienkie plastry.

5. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

6. W misce zamieszać śmietanę z surowym jajkiem, solą, pieprzem, gałką i oregano.

7. Naczynie żaroodporne polać oliwą z oliwek. Ułożyć kolejno: ziemniaki – jajko – ogórki – cebulę i kiełbasę – ziemniaki – brokuły. Polać sosem i posypać startym żółtym serem. Na wierzchu posypać pokrojoną cebulką dymką.

8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stp. przez około 45 min.

5 komentarzy:

  1. ja bym jadła z sosem czosnkowym, obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połączenie składników. jeszcze takiej nie jadłam, ale na samą myśl ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Wam za komentarze:)
    Ola, następnym razem spróbuję z sosem czosnkowym,
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń