poniedziałek, 5 listopada 2012

PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Witajcie! Moja Domowa Kawiarenka nadal istnieje! Nie było mnie tu ponad miesiąc, a to za sprawą małej i słodkiej Kruszynki, która przyszła na świat 29 września i zawłądnęła nie tylko moim serduszkiem, ale i czasem! Teraz powoli uczymy się nowego rytmu dnia i wracam stopniowo do moich pasji i zainteresowań, na tyle, na ile pozwola mi córeczka:) A na kolejny nowy początek proponuję pierogi z suszonymi śliwkami. Pomysł zaczerpnięty od koleżanki, a przepis na pierożki według Magdy Gessler. Niech już trochę świętami zapachnie!:) Smacznego!


SKŁADNIKI:
·         1 kg mąki (typ 450),
·         200 ml wody,
·         150 ml mleka,
·         2 łyżki sklarowanego masła,
·         suszone śliwki,
·         bułka tarta,
·         ew. śmietana.

PRZEPIS:

1.    Mąkę przesiać przez sito. Do miski wsypać 900g mąki i szczyptę soli - reszta mąki będzie potrzebna do posypania stolnicy i pierogów. Wlać 150 ml gorącego mleka i zamieszać. Zostawić na 5 minut.
2.    Dolać ok 200 ml ciepłej wody i szybko wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i jednolite. Po wyrobieniu (ok. 5 minut) dodać 2 łyżki sklarowanego masła i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przed wałkowaniem powinno odpocząć ok. 20 minut.
3.    Nadziewać śliwkami i gotować w osolonej wodzie.

2 komentarze:

  1. a dlaczego nie było żadnego chwalenia Kruszynką?! :D
    ogromne gratulacje!!!!! niech chowa się zdrowo

    pierogów z suszonymi śliwkami nigdy nie jadłam, ale nie wątpie, że warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Kasiu:)
    No właśnie się chwalę:) bo to najsłodsza istotka na świecie:)

    OdpowiedzUsuń