piątek, 4 stycznia 2013

SERNICZEK Z NADZIENIEM CZEKOLADOWYM

Bardzo lubię spotkania rodzinne przy świątecznym stole: rozmowy, kolędowanie i oczywiście smakołyki:). W drugi dzień świąt apetyt już maleje, za to kilka dni później, kiedy po pysznościach świątecznych nie ma już śladu nachodzi mnie ochota na coś słodkiego. Dlatego dziś proponuję serniczek, dość nietypowy, bo na serkach homo, ale nie na zimno. Ciasto jest bardzo miękkie, serniczek lekki i kremowy, a budyń czekoladowy nadaje mu charakteru, rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika, gdyż stale dokraja się kolejny kawałek (jak na zdjęciu poniżej). Przepis dostałam od teściowej.
Czy macie już noworoczne postanowienia? Jedno z moich postanowień, to nadal rozwijać swoje pasje, a więc i pieczenie i gotowanie. Trzymajcie kciuki, to może częsciej pojawią się nowe przepisy!:)

SKŁADNIKI:

CIASTO:

·         2 szklanki mąki,
·         2 jajka + 1 żółtko,
·         ½ kostki margaryny,
·         ½ szklanki cukru,
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia.

NADZIENIE:

·         3 budynie czekoladowe,
·         1 litr mleka.


MASA SEROWA:

·         4 serki homogenizowane waniliowe,
·         4 żółtka + 5 białek,
·         pół szklanki cukru,
·         pół kostki margaryny,
·         budyń śmietankowy.

SPOSÓB WYKONANIA:

1.    CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto. Piec w temperaturze 200 stp. ok. 35 – 40 min. Najpierw włączyłam piekarnik góra-dół, potem sam dół i na koniec znowu góra-dół.

2.    NADZIENIE: Ugotować budyń i gotowy wylać na surowe ciasto.


3.    MASA SEROWA: Margarynę utrzeć, dodać cukier i po jednym żółtku. Następnie po trochę serka. Na końcu pianą z białek. Masę wylać na budyń. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 stp. Do masy serowej można dodać owoce z puszki, np. brzoskwinie.

 



1 komentarz:

  1. sernik naprawdę smaczny i fajnie się prezentuje na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń