poniedziałek, 4 lutego 2013

MAKARONIKI KOKOSOWO - CYNAMONOWE

Jak wiadomo, perfekcyjna pani domu nie marnuje jedzenia i gdy zostaną jej niezużyte białka, nie wylewa ich, ale przygotowuje takie na przykład makaroniki. Jeśli do tego jest takim łasuchem jak ja i uwielbia słodycze, to takie łakocie starczają jej na krótko. Makaroniki są bardzo słodkie, na zewnątrz chrupiące jak bezy, w środku lekko ciągnące, nic dodać, nic ująć tylko schrupać do kawki;)
Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani do tego smakołyku, dodam tylko, że cynamon zawarty w makaronikach jest najstarszym, znanym na świecie afrodyzjakiem! W mitologii używała go Afrodyta - bogini miłości! Jeśli więc chcecie rozkochać kogoś w sobie lub obdarować ukochaną osobę, nic prostszego - upieczcie makaroniki!;)
Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.


SKŁADNIKI:

·         4 białka,
·         200g cukru,
·         1 opakowanie cukru waniliowego,
·         szczypta soli,
·         łyżeczka zmielonego cynamonu,
·         250g wiórków kokosowych.


SPOSÓB WYKONANIA:

1.      Piekarnik rozgrzać do temperatury 1300C.

2.      Białka ubić na sztywną pianę, cienką stróżką wsypując cukier.

3.      Pianę ostrożnie wymieszać z cukrem waniliowym, solą, cynamonem i wiórkami kokosowymi.
4. Blachę przykryć papierem do pieczenia. Porcje ciasta nakładać za pomocą łyżki na blachę. Każdą porcję makaroników piec ok. 35 min. Ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.


1 komentarz:

  1. Madzia zrobiłam i wyszły pyszne , łatwo się robi a dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń