sobota, 16 marca 2013

NAPOLEONKA NA KRAKERSACH

Stale sobie obiecuję, że gdy nadejdzie wiosna przestanę nałogowo objadać się słodyczami, ale ponieważ wiosna nie nadchodzi, mogę nadal spokojnie zajadać się słodkościami. Ostatnio znalazłam przepis na napoleonkę na blogu Przy kuchennym stole i długo się nad nią zastanawiałam, nie dowierzając w to, że słone krakersy i słodka masa to zgrana para. A jednak okazało się, że to świetne połączenie! Dzięki krakersom masa nie jest za słodka i rozpływa się w ustach. Z takimi smakołykami nawet przedłużająca się zima nie jest straszna!




SKŁADNIKI:

·duża paczka słonych krakersów,
·1 litr mleka,
·1/2 kostki masła,
·1 szklanka cukru,
·2 łyżki cukru waniliowego,
·4 jajka,
·2 łyżki mąki pszennej,
·4 łyżki mąki ziemniaczanej.

SPOSÓB WYKONANIA:

Przygotować masę:
1.    3/4 szklanki mleka, jajka, cukier waniliowy oraz dwa rodzaje mąki wymieszać za pomocą rózgi lub zmiksować.
2.    2,5 szklanki mleka, masło i cukier zagotować.
3.    Garnek zestawić z ognia i mieszając, wlać wymieszane (lub zmiksowane) wcześniej składniki. Garnek ponownie postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu mieszając, do zagotowania. Masę odstawić do lekkiego przestygnięcia - od czasu do czasu mieszać.

4.    W tym czasie na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 20x26 cm ułożyć warstwę krakersów. Na ciastka wylać letnią masę budyniową, a na wierzchu ułożyć drugą warstwę z ciastek.
5.    Całość zostawić do całkowitego ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

2 komentarze:

  1. robiłam, uwielbiam taką! prosta, szybka, a jaka smaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie tego przepisu szukałam. jest rewelacyjny. dziękuje

    OdpowiedzUsuń