czwartek, 7 marca 2013

ZAWIJASY PIERWSZEJ KLASY

Nazwa zawijasów ma dwa znaczenia. Pierwsze - roladki są tak proste do zrobienia, że nawet uczeń pierwszej klasy mógłby poradzić sobie z nimi z niewielką pomocą rodzica, drugie - roladki są tak kruche i pyszne, że z czystym sumieniem można o nich powiedzieć - pierwsza klasa! A do tego lista składników jest tak skromna, że to chyba najprostsze ciasteczka na świecie!


SKŁADNIKI:
·         2 szklanki mąki,
·         kostka miękkiego masła,
·         serek homogenizowany (waniliowy lub zwykły) - 150g,
·         2 łyżki cukru pudru do posypania,
·         marmolada, np. wieloowocowa.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.    Mąkę przesiać przez sitko.
2.    Na stolnicy zagnieść ciasto z mąki, masła i serka.
3.    Ciasto podzielić na dwie części. Każdą cienko rozwałkować.
4.    Posmarować  marmoladą i zwinąć w roladę.
5.    Kroić na ukos jak kopytka.
6. Piec w temp. 180 stp. około 30 min.

5 komentarzy:

  1. Fajne te ciasteczka, przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu, jakie piękne zawijaski:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają naprawdę apetycznie :) koniecznie trzeba wypróbować!
    hanias :)

    OdpowiedzUsuń