poniedziałek, 15 kwietnia 2013

WIOSENNA ZUPA

Nareszcie wiosna!!!:) Za nami już pierwsza wiosenna wycieczka do lasu - słońce, cieplejsze powietrze i tylko zieleni jeszcze brak, ale można to nadrobić gotując zdrową i pożywną zupę szpinakowo - brokułową, po której można poczuć się lekko nasyconym, tak aby mieć siłę na wiosenne wyprawy i zgubić zimowe kilogramy... Inspirowałam się przepisem z tej strony, ale go trochę zmodyfikowałam.




SKŁADNIKI:

·         1 ½ litra wywaru z warzyw lub rosołu,
·         3 średniej wielkości ziemniaki,
·         250-300 g mrożonego szpinaku,
·         3-4 różyczki brokuła,
·         2 ząbki czosnku,
·         ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
·         sól, pieprz,
·         szczypta ostrej papryki,
·         2 łyżki oliwy z oliwek,
·         1 łyżka soku z cytryny,
·         śmietana 12%,
·         2-3 kromki czerstwego chleba na grzanki + 3 łyżki oliwy z oliwek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.    Ugotować wywar z warzyw lub wykorzystać gotowy.
2.    Ugotować obrane ziemniaki i brokuła.
3.    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dorzucić drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i podsmażyć na małym ogniu (żeby się nie przypalił!), dodać szpinak i smażyć ok. 3-5 minut do momentu aż zmięknie, doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem.
4.    Do gotującego się bulionu dołożyć podsmażony szpinak, ugotowane ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki, brokuła, całość zblendować na zupę krem.
5.    Doprawić zupę szczyptą ostrej papryki, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku i gotować na małym ogniu ok. 10 minut
6.    Przygotować grzanki: rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek i wcześniej pokrojony w kostkę chleb (bez skórki), podsmażyć na średnim ogniu aż stanie się rumiany
7.    Zupę podawać gorącą z dodatkiem łyżeczki dobrze schłodzonej śmietany i grzanek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz