piątek, 17 maja 2013

PENNE ZE SZPINAKIEM I CUKINIĄ

Wiosna, spacery, słońce i pogoda nie sprzyja siedzieniu w kuchni. A jeżeli już, to szykuję coś bardzo szybkiego i oczywiście zdrowego. Pewnie nie uwierzycie, że w dzieciństwie nie chciałam zbliżyć szpinaku do ust, a teraz na moim blogu pojawiają się wciąż nowe przepisy na dania ze szpinakiem właśnie. Ale cóż,  gusta się zmieniają, a nowe połączenia różnych smaków zaostrzają apetyt. Dziś proponuję makaron ze szpinakiem i cukinią. Inspirowałam się przepisem, z tej strony.




SKŁADNIKI:
·         makaron penne,
·         szpinak mrożony – rozdrobniony,
·         cukinia,
·         2 ząbki czosnku,
·         cebula,
·         śmietana 12%,
·         oliwa z oliwek,
·         sól, pieprz,
·         gałka muszkatałowa,
·         zioła prowansalskie,
·         15 dag sera żółtego.

SPOSÓB WYKONANIA:
1.    Na rozgrzaną patelnię nalać trochę oliwy, wrzucić rozdrobniony czosnek, później cebulę. Smażyć chwilę uważając, żeby nie przypalić czosnku.
2.    Dodać pokrojoną cukinię, a następnie szpinak.
3.    Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami.
4.    Dusić ok 15 minut. Następnie wlać śmietanę, którą wcześniej można zahartować wodą powstałą z rozmrażającego się szpinaku.
5.    W tym czasie ugotować makaron al dente.
6.    Wymieszać penne ze szpinakiem i cukinią.
7.    Posypać startym serem żółtym.

3 komentarze:

  1. Makaron ze szpinakiem zawsze się sprawdza :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie zielone makaronowe wariacje :)

    OdpowiedzUsuń