poniedziałek, 11 listopada 2013

CIASTO CHAŁWOWE

Ciasto chałwowe... to coś dla wielbicieli bardzo słodkich smaków. Ja do takich zdecydowanie należę:) A już jesienna szaruga za oknem i coraz chłodniejsze dni skłaniają mnie do nieustannego podjadania słodyczy. Ciasto chałwowe, jak i bajaderki z poprzedniego postu to moje hity na 1-sze urodziny córeczki, choć przyznam, że największym hitem był tort upieczony przez babcię. Ale  choć otrzymałam przepis, póki co nie ośmielę się go powtórzyć, być może kiedyś mi się to uda i podzielę się tym z Wami:) Póki co moje skromniejsze mini - wypieki:) Smacznego!

 
Przepis pochodzi z tej strony (oprócz biszkoptu, którego zawsze piekę według tego przepisu)
 
SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

·         6 jajek,
·         szklanka cukru,
·         kopiasta szklanka mąki,
·         6 łyżek wody,
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia.


KREM:

·         200 g chałwy o smaku waniliowym,
·         200 g masła,
·         4-5 łyżek cukru pudru,
·         2 łyżki rodzynek,
·         2 łyżki posiekanych orzechów,
·         25 ml alkoholu.

 
POLEWA:

·         100 g gorzkiej czekolady,
·         30 g margaryny,

  
SPOSÓB WYKONANIA:

BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier, a następnie po żółtku. Wlewać po łyżce wody. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą przez sitko mąkę i zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na większą formę. Piec około 30 min w temp. 180 stp. C


KREM:
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodać po łyżce pokruszoną chałwę, a następnie alkohol i orzechy oraz rodzynki.

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć kremem.

POLEWA: Czekoladę połamać na kawałki i razem z margaryną włożyć do rondelka. Stopić na małym ogniu często mieszając. Letnią polewą posmarować ciasto. Można również posypać płatkami migdałów. Całość odstawić do zastygnięcia, a potem przechowywać ciasto w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Muszę zrobić mężowi :) W Lidlu był przepis na tort chałwowy, ale widzę że tu zdecydowanie mniej roboty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam... wygląda smakowicie! pozdrawiam. hanias:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne:) i zapraszam do zabawy Libster Blog Award 2015 szczegóły na krzepa.blogspot.co.uk
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń